رادمان پاک انرژی
پیشرو در ارائه انواع خدمات مرتبط با انرژی پاک و نماینده رسمی برترین شرکتهای جهان در ایرانبلاگبازگشت به بلاگ
وقتی صحبت از سیستمهای خورشیدی می شود، اولین چیزهایی که به ذهن میرسند، پنل خورشیدی، اینورتر، باتری و شارژ کنترلر هستند. اما نصب این سیستمها روی سقف یا وسایل متحرک چگونه است؟ در اصل سازه خورشیدی یکی از اساسیترین قسمتهای سیستم خورشیدی است که بر تولید انرژی، بازدهی و عمر پنل خورشیدی اثر میگذارد. بنابراین به علت هزینه بالای راهاندازی نباید از سازه کلی سیستم غافل ماند.
بطور کلی عملیات اجرایی زمین بسته به جنس خاک سایت نیروگاه میتواند متفاوت باشد که این مطلب الزام تهیه گزارش خاک را موجب میگردد. عملیات اجرایی زمین به دو قسمت تقسیم میشود: قسمت اول در رابطه با آمادهسازی زمین به منظور استقرار سازههای خورشیدی بوده که شامل مراحلی از قبیل خاکبرداری، تسطیح، سوراخکاری، فنداسیون و … میباشد. قسمت دوم مربوط به ایجاد مسیرهای عبور کابل، اجرای فنداسیون و یا سازه جهت استقرار پست برق نیروگاه میباشد.
استراکچرهای پنل خورشیدی جهت نگهداری پنل در ارتفاع مناسب از سطح زمین و زاویه متناسب با مختصات جغرافیایی ضروری هستند. هر پنل خورشیدی باید متناسب با عرض جغرافیایی در زاویه خاصی قرار بگیرد تا بتواند با بیشترین بازده کار کند. هر چند که این زاویه در اوقات مختلف سال متفاوت است و با توجه به نوع سیستم باید درباره آن تصمیمگیری شود؛ برای مثال در صورتی که سامانه فتوولتائیک از نوع مستقل از شبکه باشد، باید بدترین روز سال از نظر زاویه ارتفاع خورشید، که در آن خورشید کوتاهترین زاویه ارتفاع دارد در نظر گرفته شود تا در این روزها مصرفکننده با کمبود انرژی در دسترس مواجه نشود. بعضی از شرکتهای سازنده برای حل این مشکل سازههای زاویه متغیر را طراحی کردهاند که با توجه به توانایی و خلاقیت، مهندسین طراح قابلیت تامین دو زاویه و یا بیشتر را دارند.
مشخصات فنی و عمومی جهت طراحی و ساخت سازهی نگهدارندهی ماژولهای فتوولتائیک عبارتند از:
ماژولهای خورشیدی باید به صورت امن و محکم روی ساختاری پایدار و مطمئن نصب شوند تا آرایه از برف، باد، تگرگ، باران و حتی زمینلرزههای کوچک در امان بمانند. میتوان آنها را روی سقف، زمین یا ستون نصب کرد.
در بازار ۵ نوع نصب سازه وجود دارد که چهار نوع اول ثابت و آخرین نوع با زاویه متغیر میباشد:
در این روش، سیمکشی بین آرایه خورشیدی و باتری یا اینورتر به حداقل میرسد اما باید در نظر گرفت به دلیل سیمکشی سقف سوراخ می شود. پس باید ساختار سقف بسیار مستحکم باشد تا ریزش نکند. همچنین باید زاویه و جهت سقف در حالت بهینه باشد تا انرژی خورشید هدر نرود. علاوه بر این باید اطمینان حاصل نمود که درختان یا ساختمانهای اطراف روی سیستم سایه نیندازند و جلوی عبور هوا را نگیرند.
این نوع سازهها نیاز به حفاظت در برابر زمین ندارند ولی باید پایههای دقیقی داشته باشند. در این روش، امکان تخریب یا انباشت آلودگی، برگها و برف در زیر آرایه خورشیدی وجود دارد. بنابراین، این روش مناسب زمینهایی امن، تمیز و با وضعیت آبوهوایی پایدار میباشد. این مدل معمولاً توسط فلز و بتن به زمین محکم میشود.
در این روش، پنل خورشیدی در قسمت بالایی ستونهایی که بسیار محکم به زمین متصل هستند، نصب میشوند. این روش در معرض تخریب یا انباشت برگ و آلودگیها نیست ولی تمیز کردن سیستم مشکل خواهد بود.
سازه خورشیدی متصل به کناره ستون معمولاً شامل تعداد محدودی ماژول خورشیدی هستند. این سیستم عموماً برای سیستمهای روشنایی استفاده میشود.
این نوع سازهها برای تمام سیستمهای تعقیب کننده خورشید مناسب هستند. مانند سیستمهای پمپ آب خورشیدی که حداکثر پرتوهای خورشید را دریافت و به الکتریسیته تبدیل میکند. این سازهها بیشتر در آبوهوای گرم استفاده میشوند. دارای دو نوع تکمحور و دومحور میباشند. سازههای تک محور به منظور تعقیب خورشید از شرق به غرب طراحی شدهاند و سازههای دو محور خورشید را روزانه و فصلی تعقیب میکنند و از سیستمهای فتوولتائیک متمرکز شونده بهره میگیرند.
یک روش استقرار سازه خورشیدی متصل به زمین – فنداسیون بتونی نواری
یک روش استقرار سازه خورشیدی متصل به زمین – کوبشی
نمونهای از سازههای خورشیدی ارائهشده توسط رادمان پاک انرژی: