رادمان پاک انرژی

پیشرو در ارائه انواع خدمات مرتبط با انرژی پاک و نماینده رسمی برترین شرکت‌های جهان در ایران

بلاگبازگشت به بلاگ

اینورتر خورشیدی و انواع مختلف آن

اینورتر در واقع در معنای لغوی به معنای معکوس‌کننده می‌باشد، و از نظر فنی به دستگاهی گفته می‌شود که جریان مستقیم (Direct Current) را به جریان متناوب (Alternating Current) برای مصرف تبدیل می‌کند.

طریقه کار اینورتر در یک سیستم خورشیدی

با تابش خورشید به پنل‌ها در یک سیستم خورشیدی، سلول‌های خورشیدی شروع به تولید جریان مستقیم (DC) می‌کنند اما این جریان برای وسایل و تجهیزات برقی معمول بلا استفاده می‌باشد، زیرا جریان مورد استفاده در این موارد جریان متناوب (AC) می‌باشد، به همین منظور جریان تولید شده در سلول‌های خورشیدی از طریق اینورتر به جریان (AC) تبدیل می‌شود.

انواع مختلف اینورترهای موجود در بازار

از لحاظ وضعیت اتصال به شبکه

اینورتر متصل به شبکه (Grid-Tied Inverter)

در این نوع اینورتر، برق تولیدی از پنل خورشیدی به طور مستقیم به اینورتر وارد می‌شود. بنایراین، این اینورتر با اینورترهای معمولی متفاوت است از آن جهت که برق تولید شده از پنل به دلایل تأثیرات شرایط محیطی، مانند تغییرات تابش نور خورشید همیشه در حال تغییر است، پس اینورتر با یک توان وروردی یکنواخت رو به رو نیست و در نتیجه باید الگوی خاصی برای تبدیل برق مستقیم به برق متناوب داشته باشد که همین موضوع باعث بالا رفتن قیمت این دسته از اینورترها نسبت به باقی دسته‌ها می‌گردد .

در این نوع سیستم بعضی مواقع در صورت نیاز باطری نیز استفاده می‌گردد، زیرا این سیستم به گونه‌ای طراحی شده است که با قطع شدن برق شبکه، سیستم نیز از کار می‌افتد. حال اگر نیاز به برق پشتیبان برای زمان کمی پیش بینی شود می‌توان از باطری‌هایی با ظرفیت کم استفاده کرد .

از این دسته از اینورترها در سیستم‌هایی استفاده می‌شود که به برق شبکه متصل هستند و به طور معمول، انرژی خورشیدی برای کاهش هزینه‌‍‌ی استفاده از برق مصرفی از شبکه استفاده می‌گردد.

در این نوع سیستم هرچقدر که سیستم خورشیدی برق تولید کند، به همان میزان مصرف برق از شبکه کم می‌شود و در واقع هزینه‌های آن کاهش می‌یابد و در صورتی که سیستم بیشتر از میزان مصرف برق تولید کند، می‌توان مقدار مازاد انرژی تولید شده را به شبکه فروخت.

اینورتر منفصل از شبکه (Off-Grid Inverter)

در این نوع اینورتر، برق تولید شده در پنل‌ها مستقیماً به اینورتر نمی‌رسد بلکه ابتدا در باطری تعبیه شده در سیستم ذخیره می‌گردد و سپس اینورتر، برق 12 ولت مستقیم ذخیره شده در باطری را به برق 220 ولت متناوب تبدیل می‌کند تا برای استفاده در وسایل برقی معمول مناسب گردد. لازم‌الذکر است هرچه شکل تبدیل اینورترها سینوسی‌تر باشد برای طول عمر و توان مفید دستگاه‌ها بهتر است.

از لحاظ شکل موج تولیدی 

اینورتر موج مربعی (Square Wave Inverter)

این مدل، ارزان‌ترین و بدترین نوع اینورتر می‌باشد. موج مربعی یک موج نامناسب و نا مطبوع برای اکثر وسایل الکتریکی می‌باشد. این اینورترها معمولاً ارزان بوده و توان‌هایی کمتر از 500W دارند، لذا برای مصارف خانگی و صنعتی کاربرد زیادی ندارند.

اینورتر سینوسی اصلاح‌شده یا شبه سینوسی (Modified Sine Wave Inverter)

این مدل، اقتصادی‌ترین و معمول‌ترین نوع اینورتر می‌باشد. این دسته اینورترها یک موج متناوب تولید می‌کنند که شکلش ما‌بین شکل موج مربعی و شکل موج سینوسی کامل قرار می‌گیرد. در بسیاری موارد به این نوع اینورتر، اینورتر شبه سینوسی (Quasi-Sine Wave Inverter) هم گفته می شود .

مزیت این نوع اینورترها قیمت پایین آنها می‌باشد و در کل کارایی خوبی را دارا می‌باشند و بیشتر وسایل برقی مانند لوازم روشنایی، رادیو، بسیاری از تلویزیون‌ها و کامپیوترها و … را می‌توان با استفاده از این اینورترها راه‌اندازی کرد ولی بعضی از وسایل الکتریکی مانند بیشتر موتورها توانایی کار با این اینورترها را ندارند؛ در نتیجه از این دسته اینورترها برای مصارف کوچک استفاده می‌گردد.

اینورتر سینوسی خالص (Pure Sine Wave Inverter)

این نوع اینورتر موج سینوسی کامل (خالص) تولید می‌کند. در بعضی موارد موج‌های تولیدشده توسط این دسته از اینورترها حتی از برق شهر نیز بهتر تولید می‌شوند. این دسته از اینورترها قادر به راه‌اندازی تمامی وسایل الکتریکی در حد توان خودشان می‌باشند ولی دارای یک عیب بزرگ نیز هستند؛ آن هم قیمت بالا نسبت به دو دسته‌ی دیگر اینورترها، که بخاطر این قیمت بالا با اینکه اینورتر سینوسی کامل بهتر از دو نوع دیگر است، نمی‌توان از آن برای مصارف کوچک استفاده کرد. اما از میان دو نوع دیگر، نوع شبه سینوسی بهتر از مربعی عمل می‌کند چون با اینورتر شبه سینوسی می‌توان وسایل الکتریکی موتوردار مانند یخچال را راه‌اندازی کرد. فقط تلفات توان این وسایل بالاتر می‌رود و عمر آنها اندکی کاهش می‌یابد. اما اینورتر موج مربعی را اصلا نباید برای وسایل موتوری استفاده کرد، زیرا این نوع اینورتر در یک لحظه از مقدار مثبت به مقدار منفی می‌رود و این تغییر ناگهانی علامت، خطر زیادی برای وسایل موتوری به همراه دارد.

رذیل - اینورتر خورشیدی و انواع مختلف آن

پارامترهای مهم برای انتخاب اینورتر در یک سیستم خورشیدی

  • ولتاژ ورودی: این مورد در اینورترهای منفصل از شبکه مربوط به ولتاژ باطری و در نوع متصل به شبکه مربوط به ولتاژ پنل است.
  • توان خروجی: برای بررسی این پارامتر در سیستم باید به حداکثر توانی که سیستم برای آن طراحی شده است توجه شود.